Végleges magasság

3-4 m

Végleges szélesség

2-3 m

Korona

széles koronájú

Vízigény

közepes vízigényű növény

Talajigény

nem válogatós, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük

Topáz alma

Csehországban előállított, varasodással és lisztharmattal szemben rezisztens, jól tárolható téli almafajta. Elsősorban asztali almának javasolható. Gyümölcse középnagy méretű, alakja pogácsaszerűen lapított gömb alakú. Héja sima, sárgás alapszínű, melyet mosott, ill. csíkozott narancsvörös fedőszín borít az alma felületének 60-100%-án (ez az arány a szedés idejére alakul ki). Gyümölcshúsa sárgás színű, roppanó, finom szövetű, igen bőlevű. Íze intenzíven fűszeres, édeskés; szedéskor még kissé savanykás, de a tároláskor kiegyensúlyozott ízvilágúvá válik. Érési ideje október elejétől, ill. közepétől kezdődik. Jelentős C-vitamin-forrás. Normál tárolóban januárig,  hűtőtárolóban egészen március-áprilisig eltartható. Fája középerős növekedésű, elágazódási hajlama jó. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A késő tavaszi fagyokra azonban érzékeny. A venturiás varasodással szemben rezisztens és a lisztharmatra is csak alig fogékony. Porzófajtái a vírusrezisztens fajták (Rubinola, Rajka), valamint az Idared, a Golden klónok és a Gála klónjai.

Érésidő: Október elejétől, ill. közepétől kezdődik

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára, de talaj iránt nem támaszt nagy igényeket. Gazdag termést megfelelően előkészített talajban fog nevelni.

Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény, enyhe árnyékolást elvisel, de ez a termésmennyiséget kedvezőtlenül befolyásolja. Hőigénye közepes, fagytűrése jó.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Az egyre jellemzőbb hosszú, aszályos időszakok miatt a rendszeres öntözést meghálálja.