Végleges magasság

2,5-3,5 m

Végleges szélesség

2,5-3,5 m

Korona

közepes növekedésű szétterülő, ritka ágrendszerű és szellős

Vízigény

közepes vízigényű

Talajigény

jó víz- és levegőgazdálkodású, enyhén meszes vagy semleges kémhatású, tápanyagban gazd

Stanley szilva

Az ’Ageni’ és ’Grand Duke’ fajták keresztezésével jött létre. A világszinten is az egyik leggyakrabban választott fajta. Közepes növekedési eréllyel rendelkezik, koronája szétterülő, ritka ágrendszerű és szellős. Öntermékeny fajta, így pollenadó nélkül is bő termést hoz. Korán termőre fordul, ezt követően rendszeresen és bőven terem. A termésérés ideje augusztus vége és szeptember eleje között van. A gyümölcs nagy vagy középnagy méretű, kissé megnyúlt. Átlagsúlya 35-40 gramm között alakul. A héj hamvas, sötétkék alapszínű és vékony. A gyümölcshús zöldessárga, rostos állagú. Teljes érésben a legfinomabb, ekkor teljesen magvaváló. Felhasználható friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt.

Érésidő: Augusztus vége – Szeptember eleje

Porzói: Öntermékeny

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára, de talaj iránt nem támaszt nagy igényeket. Gazdag termést megfelelően előkészített talajban fog nevelni.

Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény, enyhe árnyékolást elvisel, de ez a termésmennyiséget kedvezőtlenül befolyásolja. Hőigénye közepes, fagytűrése jó.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Az egyre jellemzőbb hosszú, aszályos időszakok miatt a rendszeres öntözést meghálálja.