Magyar kajszi
Hazai származású fajta, melyet a legjobb kajszibaracknak tartanak. Koronája terebélyes, idősebb korban széthajló, csüngő habitust vesz fel, távolról szemlélve félgömbre emlékeztető. A fajta hátránya, hogy a fagyokkal szemben érzékenyebb, de ezt kompenzálva a termőhelyigényével, mivel talajban kevésbé igényes. A gyümölcs nagy vagy középnagy méretű, tompa kúp alakú. A vadkajszi alanynak köszönhetően kiegyenlítetten terem, a fajlagos hozam azonban más alanyokhoz viszonyítva valamivel kisebb, részben az erőteljes növekedés miatt. Öntermékeny
Színe: A héj színe világos sárgából fokozatosan vált narancssárgára, melyet kárminpiros behintés is díszít.
Érési idő: Július közepe.
Gyümölcs mérete: Nagy vagy középnagy.
Gyümölcshús íze: A gyümölcshús félkemény, közepesen rostos, de ennek ellenére lédús. Ízvilágát tekintve édes, enyhe savas érzettel.
Felhasználás: A gyümölcs adottságai miatt jól szállítható és tárolható, így mind friss fogyasztásra, mind feldolgozásra és akár piaci áruként is megállja a helyét.
Termőképesség: Korán termőre forduló, rendszeres és bő terméshozamú fajta, mely kiskerti és nagyüzemi termesztésre is alkalmas.
Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, tápanyagban gazdag, talaj ideális a számára.
Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény.
Vízigény: Közepes vízigényű növény.
Elérhető méret: Magyar kajszi (1 db 30/35)