Végleges magasság

3-4 m

Végleges szélesség

1-2 m

Korona

mérsékelt növekedési erélyű

Vízigény

közepes vízigényű növény

Talajigény

nem válogatós, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük

Idared alma

Amerikai Egyesült Államokban nemesítették 1926-ban a ‘Jonathan’ és a ‘Wagener’ fajták keresztezésével, ám kereskedelmi forgalomba csak 1942-ben került. Magyarországon először Porpáczi Aladár telepítette. Hazánkban széles körben felhasznált fajta. Hajtásrendszer: fája fiatalon középerős, termőre fordulás után mérsékelt növekedési erélyű. Ágrendszere eleinte feltörő, később szétterülő, koronája minden nehézség nélkül nevelhető, a termőre fordulással egyidejűleg a korona szinte saját magát felépíti. Kiválóan metszhető, alakítható. Vesszője sok rövid termőrész képzésére hajlamos. Levele kicsi, fényes, kanalasan összehajló, molyhos fonákú. Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Alternanciára kevéssé hajlamos. Részben öntermékeny. Gyümölcs: októberben érik, közepes vagy nagyméretű (170-200 g), alakja kissé lapított gömb, finoman bordázott. Héja közepesen vastag, csaknem teljesen élénkpiros, mosott fedőszín borítja. Húsa kemény, roppanó, világos vajszínű, lédús, íze kellemes, édes-savanykás, harmonikus, enyhén fűszeres. Gyors puhulásra, tárolási betegségekre nem fogékony, így hosszú ideig, akár a nyári hónapokig is megőrzi minőségét.Sokoldalúan használható, friss fogyasztásra, konyhai és élelmiszeripari célokra is alkalmas. A sűrítmény gyártás egyik főfajtája,

Porzópárok: 'Gloster’, ’Golden Delicious’, Golden klónok, ’Jonathan’, ’Starking’.

Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.

Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli, a szélsőséges hőmérsékletet nem tolerálja. Hosszantartó -15 °C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.

Vízigény: Nagy. Évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.