Végleges magasság

3-4 m

Végleges szélesség

2-3 m

Korona

széles koronájú

Vízigény

magas

Talajigény

nem válogatós, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük

Húsvéti rozmaring alma

Régi magyar téli almafajta, de pontos eredete bizonytalan. Egyesek a Duna-Tisza közéről, mások Hont vármegyéből származtatják. Korábban igen népszerű volt, sok helyen termesztették, mára visszaszorult, de a magyar fajták közül még mindig az egyik leginkább elterjedt. Hajtásrendszer: fája erős növekedési erélyű, előbb felfelé törő, majd termőkorban kiszélesedő, ritkásabb, félgömb alakú koronát nevel, aminek átmérője a 12-14 m-t is elérheti. Vesszői sűrűn paraszemölcsösek, levelei nagyok, molyhosak. Termőképesség: öntermékeny. Közepesen későn fordul termőre, majd azt követően bőven és rendszeresen terem, a szakaszosság csak a kisebb termésben jelentkezik. Virágai nagyok, egy-egy tömött virágzatban hat virágot is találunk, melyek bimbózáskor rózsaszínűek, majd fakadáskor sötétpirosak, virágzáskor pedig hófehérek, a közepükön kis rózsaszínes árnyalattal. Virágzása és habitusa miatt díszfaként is ültethető. Gyümölcs: októberben szedhető. Középnagy (120-130g), alakja kissé megnyúlt, csúcsosodó. Héja vastag, viaszos, kissé fényes, zsíros tapintású. Ennek a viaszrétegnek köszönhető, hogy jól tárolható. Színe éretten zöldessárga, amely a napos oldalon pirosas színűvé válik. Húsa zöldesfehér, kemény, igen lédús, savanykás, harmonikus, aromás, fűszeres ízvilágú. Felhasználható friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra, tárolásra.

Érésidő: Október

Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.

Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli. Nagymértékben tűri a szélsőséges éghajlati változásokat. Hosszantartó -15 °C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.

Vízigény: Nagy. Évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.