Gönci magyar kajszi
A fajta előnye, hogy korán termőre fordul és hosszútávon, kiegyensúlyozottan terem. A kései fagyokra érzékeny. A termése gömbölyű, oldalról enyhén lapított, kissé kúp alakú. A legfinomabb fajták között tartják számon, ennek oka a kellemes zamatos mégsem túlságosan édes. A magbél kellemes aromájú. A vadkajszi alanynak köszönhetően kiegyenlítetten terem, a fajlagos hozam azonban más alanyokhoz viszonyítva valamivel kisebb, részben az erőteljes növekedés miatt. Öntermékeny, jó pollenadója más fajtáknak.
Színe: A terméshéj narancssárga, de nap érte részeken piros pírral bemosódik.
Érési idő: Július közepe-vége
Gyümölcs mérete: Középnagy.
Gyümölcshús íze: A gyümölcshús narancssárga, félkemény és rostos, ebből fakadóan magvaváló is.
Betegségek: Gutaütésre a 'Magyar kajszihoz' képest kevésbé fogékony, moníliával szembeni rezisztenciája jó. A kései fagyokra érzékeny.
Felhasználás: Felhasználását tekintve friss fogyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas.
Termőképesség: korán termőre fordul és hosszútávon, kiegyensúlyozottan terem.
Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, tápanyagban gazdag, talaj ideális a számára.
Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény.
Vízigény: Közepes vízigényű növény.
Elérhető méret: Gönci magyar (2 db 18/20, 4 db 20/25, 2 db 25/30)