Végleges magasság

3-4 m

Végleges szélesség

2-3 m

Korona

széles koronájú

Vízigény

közepes vízigényű növény

Talajigény

nem válogatós, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük

Charden alma

Egy zöld gyümölcsű almafajtát a 'Golden Delicious' és a 'Reinette Clochard' almafajták keresztezésével nemesítették Franciaországban az 1970-es években. Európa több országában az ígéretes fajták között említik meg. Elsősorban friss fogyasztásra ajánlott, hosszú ideig tárolható. Gyümölcse nagy méretű, gömbölyded, zöld, majd éretten zöldessárga színű. A gyümölcs felületén enyhe pír is kialakulhat. Íze kellemes, harmonikus, a 'Golden Delicious'-nél magasabb a savtartalma és alacsonyabb a cukortartalma. Október első dekádjában szüretelhető. Hosszú ideig (6 hónapig) tárolható. Fája a 'Golden Delicious'-nél mintegy 20%-kal erősebb növekedésű, termőképessége megközelíti azt. A fa kezelhetősége jó. A termőhely iránt igényes fajta. Alternanciára hajlamos. Önmeddő, ezért porzófajta telepítése szükséges; más fajtákat nem jól poroz. Triploid fajta. Betegségekkel szembeni ellenállóképessége átlagos, a venturiás varasodásra kevésbé fogékony.

Porzói: Elstar, Idared, Jonathan klónok, Starkin,Starkimson,Red Chief

Érésidő: Október eleje

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára, de talaj iránt nem támaszt nagy igényeket. Gazdag termést megfelelően előkészített talajban fog nevelni.

Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény, enyhe árnyékolást elvisel, de ez a termésmennyiséget kedvezőtlenül befolyásolja. Hőigénye közepes, fagytűrése jó.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Az egyre jellemzőbb hosszú, aszályos időszakok miatt a rendszeres öntözést meghálálja.