Ceglédi piroska kajszibarack
Fája középerős növekedésű, viszonylag kisméretű, kissé szétterülő, ernyő alakú, sűrű koronát nevel. Nyársakon és hosszú vesszőkön is jól terem, emiatt általában gyümölcsritkítás szükséges. Levelei feltűnően nagyok. Virágzása középkorai, de elhúzódó, ezért a kései fagyok kevésbé károsítják.
Színe: Héja alig molyhos, sötét narancssárga, kárminpirossal mosott, fénylő, tetszetős.
Érési idő: Július közepén.
Gyümölcs mérete: Középnagy.
Gyümölcshús íze: Húsa szilárd, rostos, zamatos. Magja kicsi, magbele édes.
Betegségek: Gnomóniára kevésbé érzékeny, moníliával szemben nagyfokú toleranciával bír.
Felhasználás: Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas, de feldolgozásra is használható.
Termőképesség: Korán termőre fordul, megbízhatóan és igen gazdagon terem.
Porzói: Bergeron, Ceglédi bíborkajszi, Magyar kajszi, Pannónia.
Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, tápanyagban gazdag, talaj ideális a számára.
Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény.
Vízigény: Közepes vízigényű növény.
Elérhető méretek: Ceglédi Piroska (2 db 14/16, 1 db 16/18)