Ceglédi bíbor kajszibarack
Fája erős növekedésű, kezdetben felfelé törő, termőre fordulás után nagyméretű, szétterülő, kissé lapított gömbkoronát nevel. Ágrendszere erős, szabályos. Termőgallyai zöldesbarnák, a napos oldalon liláspirosak - ez a szín a törzsön is megjelenik -, ritkán szemölcsösek, míg a vesszők bíborosan barnák, apró szemölcsökkel borítottak. Levelei kicsik, kétszeresen tompán fogazottak, szélükön fodrozottak, enyhén hólyagosak vagy simák, a levélnyél liláspiros. Termését inkább a középhosszú és hosszú vesszőkön hozza. Öntermékeny.
Színe: Héja molyhos, narancssárga alapszínű, melyen 50-70%-ban élénk kárminpiros fedőszín alakul ki.
Érési idő: Július elején.
Gyümölcs mérete: Közepesen nagy, nagy.
Gyümölcshús íze: Húsa sötétebb narancssárga, finoman rostos, lédús, kellemesen édes-savas, jellegzetes aromájú, kajszizamatú. Magvaváló, magbele édes.
Felhasználás: Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra kiválóan alkalmas.
Termőképesség: Jó, korán termőre fordul. Öntermékeny.
Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, tápanyagban gazdag, talaj ideális a számára.
Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény.
Vízigény: Közepes vízigényű növény.
Elérhető méret: Ceglédi bíbor (3 db 14/16 ,4 db 16/18)