Besztercei muskotály
Gyümölcse színre, alakra és mindenféle használhatóságára egyezik a Besztercei szilvával, de kitűnő, muskotályos-bazsalikomos aromájával azt felülmúlja. Teljes érésig a fán hagyva ráncosodik, ekkor szedve könnyebb aszalni. Cefréjéből alacsony hőfokon végzett párlással különleges minőségű pálinka készíthető. Borkészítésre is használják.Fája, termékenysége, kívánalmai egyeznek a Besztercei szilvafáéval. Talán koronája kicsit szétterülőbb, szemben a Besztercei szilva ovális koronaformájával. Öntermékeny.
Színe: Terméshéj sötétkék és hamvas.
Érési idő: Szeptember közepe.
Gyümölcs mérete: Közepesen nagy.
Gyümölcshús íze: Húsa zöldessárga, teljesen éretten sötét narancssárga, édes-leves, kellemes savas erősen muskotályos illattal és zamattal.
Betegségek: A sharka vírusra kevésbé fogékony.
Felhasználás: Frissen fogyastás, aszalvány, befőtt, lekvár, pálinka, gyorsfagyasztás.
Termőképesség: Jó teremőképességű, rendszeresen, bőven terem.
Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, tápanyagban gazdag, talaj ideális a számára.
Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény.
Vízigény: Közepes vízigényű növény.
Elérhető méret: Besztercei muskotály (4 db 14/16,2 db 16/18, 1 db 18/20, 1 db 20/25)