Végleges magasság

2,5-3,5 m

Végleges szélesség

3-4 m

Korona

közepes növelekedésű, nagy, feltörő, kúp alakú koronát nevel

Vízigény

közepes vízigényű

Talajigény

jó víz- és levegőgazdálkodású, enyhén meszes vagy semleges kémhatású, tápanyagban gazd

Besztercei szilva

Kiváló beltartalmi tulajdonságai miatt jelenleg is az egyik leginkább elterjedt és legnépszerűbb szilvafajta hazánkban.Az egyik legnagyobb arányban alkalmazott házikerti fajta. Közepes növekedési eréllyel rendelkezik, nagy, feltörő, kúp alakú koronát nevel. Mivel későn virágzik, a késő tavaszi fagykároktól nem kell tartani ennél a fajtánál. Nagyon jó télálló. A termés biztosabb és nagyobb hozamú, ha más szilvafajták is vannak a közelében. Későn fordul termőre. Bőtermő, de alternanciára hajlamos, ezért időnként érdemes termést ritkítani. Termése jellegzetesen apró, megnyúlt, tömege 18-22 gramm. A terméshéj sötétkék és hamvas. Húsa kemény, sárga, teljesen magvaváló. Magas cukor (15-16%) és savtartalma miatt kiváló ízű és széles feldolgozási lehetőségekkel bíró szilvafajta. Felhasználását tekintve friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra egyaránt felhasználható. Az egyik legjobb szilvalekvár- és pálinkafőzéshez. Aszalni is nagyon jól lehet. Megfelelő hűvös körülmények között akár egy hónapig eltartható. Szállítás során nem nyomódik. Öntermékeny, de más szilvafajták magasabb terméshozamot eredményeznek.

Érésidő: Szeptember eleje-közepe

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára, de talaj iránt nem támaszt nagy igényeket. Gazdag termést megfelelően előkészített talajban fog nevelni. 

Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény, enyhe árnyékolást elvisel, de ez a termésmennyiséget kedvezőtlenül befolyásolja. Hőigénye közepes, fagytűrése jó.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Az egyre jellemzőbb hosszú, aszályos időszakok miatt a rendszeres öntözést meghálálja.