1) Gyertyán

Carpinus betulus

Körülbelül 22-24 éves

Törzskörmérete 35/40 cm

Közepes méretű lombos fa, viszonylag igénytelen, sűrű lombozatú, nyírást, metszést jól tűri, őszi lombszíne aranysárga.


2) Korai juhar

Acer platanoides

Körülbelül 14-16 éves

Törzskörmérete 20/25 cm

Nagy fa, sárgás zöld virág a levelek előtt már kinyílik, nagyon alkalmazkodó és elég igénytelen fajta, gyorsan növekvő, jól tűri a városi körülményeket, intenzív arany sárga az őszi színe.


3) Platán

Platanus acerifolia

Körülbelül 20-22 éves Törzskörmérete 30/35 cm

Nagy fa, gyorsan nő, kérge lemezekben válik le a törzsről, kis gömb alakú termése díszítő, metszést jól viseli, jól tűri a városi körülményeket.


A ma már néhány hónap alatt új épületek „nőnek ki a földből”, de az ideális, mutatós kert elérésére még sok évet kell várni. Nyáron felértékelődik a kert, nagyobb hangsúlyt kapnak a szabadtéri tevékenységek. A lombos, árnyékot adó nagy fák hiánya ilyenkor tűnik fel igazán. VÁSÁROLJON IDŐT! Szlogenünk rámutat arra, hogy faiskolánk hosszú éveken át gondoz Önnek fákat, cserjéket, amelyekkel a folyamatos átiskolázásnak, ápolásnak köszönhetően kertjét mutatóssá varázsolhatja rövid időn belül.

Az Ökoplant Kft. extra méretű koros növények nevelésére szakosodott vállalkozás. A nagy, koros fák értékesítése Magyarországon és Europában egyedülálló. Akár 8-10 méter magas kész lombkoronával rendelkező fákat vásárolhat. Ma már közterületeken és magánkertekben is tért hódítanak az akár 5-10 m magas kész lombkoronával rendelkező ún. koros fák, melyek a kiültetés követően azonnal díszítik környezetünket. Ezek az ültetést követő 2. évtől elkezdik újra kiteljesíteni koronájukat és a kert díszévé válnak.

E nagyméretű földlabdás növények telepítése számos előnnyel jár:

• Nem kell 10-15 évig várni arra, hogy a kert betöltse valódi funkcióját, a növények megteremtsék a kert hangulatát.

• Közterületeken a növények sérülékenysége jelentős mértékben csökken, a vandalizmusnak a nagy fák jobban ellen tudnak állni.

• A növények gondozási igénye minimális, hisz a koronaalakító metszést a faiskolai nevelés során szakemberek végzik. Önnek az első évben oly fontos öntözésről kell gondoskodnia.

• A növények szinte azonnal takarnak, megteremtve kertje intimitását.

Magánvásárlók részére cégünk a növények szakszerű ültetését is vállalja, ami magába foglalja az ültetést, a metszést, a karózást. A faiskolában nevelt fák számára a helyes mélységű ültetés létfontosságú. A fákat a szél ellen megfelelően védeni kell. Rügyfakadáskor és hajtásképződéskor a fák vízigénye megnő, ilyenkor feltétlenül öntözni kell. A szakszerűen ültetett és rendszeres vízellátásban részesülő koros fák eredési aránya közel száz százalékos és a gyakorlat azt bizonyítja, hogy a telepítésükkel járó többletkiadást többszörösen ellensúlyozzák a már ismertetett előnyök. Ültetés esetén eredési garanciát vállalunk. Ami azt jelenti, hogy az általunk telepített növények garanciális cseréje esetén a szállítási költség a vevőt terheli.

Növényeinket minden vásárlónak ajánljuk, legyen akár kiskert tulajdonos, kertépítő, viszonteladó, önkormányzat, építési vállalkozó. Mindazok, akik le akarják rövidíteni az időt, és maradandó értékű növényekkel szeretnék beültetni kertjüket, 100-150 különböző faj és fajta földlabdás növényt találnak a sopronhorpácsi faiskolában, ahol szakemberek segítenek a kiválasztásban.